WarusSeppain Kilta
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ulkomaisista keskiaikatapahtumista

2 posters

Siirry alas

Ulkomaisista keskiaikatapahtumista Empty Ulkomaisista keskiaikatapahtumista

Viesti  Mikko Anttonen Pe Toukokuu 09, 2014 8:31 pm

Käyttekö missään keskiaikatapahtumissa tai viikinkifestivaaleilla Suomen ulkopuolellakin ja onko suosituksia eri paikoista?

Hankin jokin aika sitten vuosiviisumin venäjälle, koska kaveri on pyytänyt aina välillä seuraksi bensanhakureissuilleen, joten sen puolen tapahtumat kiinnostaisivat erityisesti. Viipurinlinnan tapahtumassa tuli pikaisesti käytyäkin erään imatralaisporukan mukana noin kymmenisen vuotta sitten, mutta kuulemma myös Käkisalmessa järjestetään joka kesä "Russian Fortress Korela" niminen 3-4 päiväinen festivaali, missä on erilaisia taistelu/turnajaisnäytöksiä ja paljon väkeä myymässä tuotteitaan jne. (Tai semmoisen mielikuvan sain eräältä sukulaisesta, joka oli sattumalta osunut paikalle jollakin laatokanympäriajelulla muutama vuosi sitten..)

En ole itse meinannut mennä myymään mitään tai osallistumaan ihan elävöitysmielessä, mutta ajattelin jos sieltä saisi haalittua halvalla vaatteita ja muuta kampetta omaan käyttöön, koska ruplakin on niin alhaalla nykyisin. Semmoinen Rus-henkinen viikinkikitti on pyörinyt mielessä jo jonkin aikaa, mutta en ole saanut aikaiseksi vielä oikein muuta kuin alustunikan & kengät ja tuolta luulisi löytyvän pussihousujen, piippalakin ja jalkarättien kaltaisten pukineiden ohella myös jotain vyönhelojen ja solkien tyyppisiä koristeita millä puvusta saisi edes vähän juhlavamman näköisen kokonaisuuden.
Olisi toki kivaa, jos mahdollisimman moni yksityiskohta kitistä olisi täysin omaa valmistetta, mutta en omista vielä kovin kummoisia välineitä pronssin valamiseen, vaikka takomishommia teenkin..
Mikko Anttonen
Mikko Anttonen
Foorumin oppipoika
Foorumin oppipoika

Viestien lukumäärä : 63
Join date : 30.12.2007
Paikkakunta : Rautjärvi

http://astalo.deviantart.com/

Takaisin alkuun Siirry alas

Ulkomaisista keskiaikatapahtumista Empty Vs: Ulkomaisista keskiaikatapahtumista

Viesti  Hyväri Ma Toukokuu 12, 2014 10:11 pm

Käkisalmella en oo käynny, mutta Viipurin tapahtumaan osallistuin 2006. Monta sataa elävöittäjää telttailemassa linnasraarella oli sinänsä jo kokemus. Venäläisiä, valkovenäläisiä, ukrainalaisia. Karkeasti puolet oman maansa historiallisissa kiteissä ja toinen puolet Keski-Euroopan vastaavissa. Isoja posseja olivat etenkin saksalaista ritarikuntaa, temppeliritareita ja Bernin sveitsiläisiä elävöittävät tyypit. Sekä taisteluelävöitykset että hevosturnajaiset olivat aika raakoja ja ilmeisen vähäisillä säännöillä raskautettuja. Pois pelistä ovat ne tyypit jotka kaatuvat (koska heidät työnnettiin nurin, tai koska saivat sellaisen täräyksen kypäräänsä) tämä siis sekä hevosten kanssa että jalan matsattaessa. Yksi hevonen ajettiin päin seinää, niin että siltä meni jalka ja ties kuinka monta elävöittäjää kannettiin tanterelta oikeasti loukkaantuneena paikalle etukäteen järjestetyn kenttäkirurgin pöydälle. Eipä näyttänyt liian fiksulta, saati mallintanut liian hyvin mitään historiallista, mutta osallistujilla näytti olevan hauskaa, ainakin kunnes heitä oikeasti sattui. Niin, ja kentällehän mentiin vodkan voimalla...

Raju meno jatkui illalla kun yksi temppeliritarien noviiseista putosi muurilta kännipäissään. Bileet olivat hauskoja, ruoka hyvää ja venäläiset todella ystävällisiä ja mukavia isäntiä. Pukujen taso oli korkea. Tapahtuman sääntöihin kuului, ettei historiallisia pukimia saanut pitää yhtä aikaa päällä modernien pukimien kanssa. Ainakin sitä sääntöä kunniottivat kaikki.

Myyntiä oli aika vähän, koska linnasaarelle ei edes paljoa mahdu. Kauppa kävi pääasiassa linnan kentälle parkkeerattujen autojen takakonteista, ja ties mitä aarteita sieltä olisi löytänyt, mutta niitä ehdin valitettavasti vain vilkaista. Samalle kentälle ahdetulta ampumaradalta tärähti yhdessä vaiheessa semmoinen käsipyssyjen yhteislaukaus, että kaikkien parkissa olevien autojen varashälyyttimet lähtivät soimaan. Jotain pieniä matkamuistoja tuli toki ostettua, mutta esim. haarniskanosia tai aseita ei paljon huvittanut ostella, huokeasta hinnasta huolimatta, koska vaikka ne olivat useimmiten jonkin historiallisen mallin mukaisia, ne oli modattu venäläisten taistelumallinnukseen ja siten ne olivat järjettömän järeitä. Tyyliin miekat painoivat hyvinkin kaksi kiloa.

Kauniin kesäsään siivittämänä saapui matkailijoita, turisteja ja muita kävijöitä tapahtumaan tuhansittain. Jono oli linnansillalla pitkä ja leviä ja ylsi enimmän päivää reippaasti kaupungin puolelle. Onhan aivan vieressä monimiljoonainen metropoli.

Tapahtuman teema liittyi kai löyhästi linnan oikeaan historiaan ja sen piiritykseen 1411, mutta sitä ei missään varsinaisesti elävöitetty. Me suomalaiset olimme ainoa ruotsalaisia elävöittävä ryhmä linnalla.
Hyväri
Hyväri
Foorumin seppämestari
Foorumin seppämestari

Viestien lukumäärä : 813
Join date : 30.12.2007

Takaisin alkuun Siirry alas

Ulkomaisista keskiaikatapahtumista Empty Vs: Ulkomaisista keskiaikatapahtumista

Viesti  Mikko Anttonen Ti Toukokuu 13, 2014 1:22 am

Heh.. Jotain vastaavaa muistan itsekin nähneeni Viipurissa, vaikka ehdimme pyörimään linnassa silloin vain muutaman tunnin ajan. Yhdessäkin näytöksessä kaksi melko tasaväkistä porukkaa ryntäsivät vastakkain kilpimuurin tapaisessa muodostelmassa ja aika monilla oli voulgen kaltaisia pitkävartisia aseita mukana.
Niiden teräpuolet takertuivat enimmäkseen vain toisiinsa jossain siellä tyyppien päiden yläpuolella, joten teristä ei ollut varmaan suurta vaaraa, (Vaikka olisivatkin vain tylsytettyjä) mutta siinä rynnäkön keskellä taisi ainakin parilta äijältä tulla oman tai vastustajan aseen puuvarsi niin suurella voimalla päin naamaa, että joutuivat poistumaan sieltä aika nopeasti nenä veressä.
Sen pahempia tapaturmia en nähnyt yhden iltapäivän aikana, mutta voin hyvin kuvitella että siellä saattaa tulla välillä paljon vakavampiakin vammoja, koska olihan se tosi kaoottisen näköistä mätkimistä.  Rolling Eyes 

Silloin 2004 myyntipöydät taisivat olla enimmäkseen vain siinä linnaa kiertävän polun reunoilla, ja muistan itsekin kiinnittäneeni huomion siihen että ainakin myynnissä olleet kypärät olivat tosi paksun näköistä peltiä. Juuri nuo kaksi venäjän tapahtumaa taitavat olla enemmän 1300-1400 lukujen tyyliin sijoittuvia, mutta toivottavasti löytyisi edes vähän myös jotakin kiinnostavaa viikinkitavaraakin, jos nyt kesällä ehdin jompaan kumpaan niistä. Ei kyllä mitään hajua onko täällä Laatokan lähistöllä edes mitään erityisesti juuri siihen aikakauteen keskittyviä tapahtumia, mutta pitääkin joskus googlata aiheesta.

Esimerkiksi puolan Wolin festivaali on nettikuvista päätelleen tosi kiinnostavan näköinen tapahtuma viikingeistä kiinnostuneille, mutta vähän liian hankala mennä niin kauaksi omalla autolla. Tuolla tyypillä on paljon valokuvia sieltä ja olen usein ihaillut etenkin myyntipöydillä näkyneitä koruja ja puuesineitä. http://wikingowie.deviantart.com/gallery/
Mikko Anttonen
Mikko Anttonen
Foorumin oppipoika
Foorumin oppipoika

Viestien lukumäärä : 63
Join date : 30.12.2007
Paikkakunta : Rautjärvi

http://astalo.deviantart.com/

Takaisin alkuun Siirry alas

Ulkomaisista keskiaikatapahtumista Empty Vs: Ulkomaisista keskiaikatapahtumista

Viesti  Sponsored content


Sponsored content


Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa